Mis parem viis oma blogi alustada kui natukesest virisemisest meie tubli ja toimeka IT-riigi teemal. Ehk ei oleks vaja, aga kogu olukord on enda jaoks piisavalt ebamugav, et kirjutada ju võiks.

Alustades algusest, siis pean ütlema, et ma olen kasutanud Mobiili-ID’d nii kaua kui ma mäletan, mis võib olla täiesti vabalt kuskil 10 aastat. "miks" ei pea vist pikalt seletama... Üldiselt on teenus toiminud ilma probleemideta küllaltki hästi, teatavate aeg-ajaliste ebakõladega, aga vähemalt ei ole olnud seda klassikalist "ID- kaardi draivereid pole või need ei tööta"-saagat.

Kui elukogenematumad lugejad ei ole veel Mobiili-ID'd kasutanud ning arvavad, et see lahendab kogu nende mure, et nad ei pea enam ealeski ID-kaardi ja selle sertide ja allkirjastamisega kokku puutuma, siis pean kahjuks nende kurvastamiseks nentima, et päris nii see kahjuks ei ole. Miks? Sest tehniliselt võttes ei ole Mobiili-ID iseseisev autentimisvahend, vaid ID-kaardi lisa, mis töötab mobiilipõhiselt. Mis tähendab, et Mobiili-ID aktiveerimiseks on vaja tolm pühkida ID-kaardi lugejalt, installida draiverid allkirjastamiseks ning teha ohverdused kõikidele teadolevatele jumalatele, lootuses, et õnnestub Mobiili-ID sertifikaadid selle abil aktiveerida.

Mõeldud-tehtud nagu ütleb vanarahva tarkus ning praeguseks hetkeks olen pidanud varasemalt kahel korral antud protsessi läbi viima. Kui esimene kord läks väga lihtsalt ja libedalt (nagu tihti pahaaimamatutele esmakasutajatele kogemust pakutakse, et nad konksu otsa võtta), siis teine juba nii libedalt ei läinud: ID-kaardi tarkvara andis tavapärast krüptilist veateadet allkirjastada üritades ning keeldus seda protsessi sooritamast ka kõikide tuntud ja tundmatute brauseritega. Lisaks ei toiminud ka tavapäraselt soovitatud nipp sertifikaate uuendada. Ma ei suuda meenutada kas oli guugeldamine see, mis tõi soovitud selguse või ID-kaardi infotelefonile helistamine, igatahes lõpuks selgus, et kuna olin aasta varem ise oma kaardi sertifikaadid lasknud sulgeda, siis antud olukorrast ainus väljapääs on uus ID-kaart taodelda - ikka selleks, et saaks Mobiili-ID'd aktiveerida.

Vahe peal möödus muidugi mitu õndsat aasta rahu ning 2019 lõpus läksin ka mina ajaga kaasas käimiseks korraks prooviks ja jäädavalt üle Smart-ID peale, mis on oma olemuselt, hinnalt ja töökindluselt vaieldamatult parem kui Mobiili-ID.

Kuniks mul tekkis taas vajadus kasutada meie kalli riigi meeldivalt keerukaid ja üllatusterohkeid infosüsteeme, sedakorda siis Äriregistri ettevõtjaportaali. Kui näiteks sisselogimiseks pakub seesinane portaal rohkem võimalusi, kui isegi teaks, et olemas on:

Siis aastaaruannet allkirjastades kahjuks nii roosilist pilti enam ei ole:

Mis siis ikka, tuli nüüd välja otsida järjekordselt ID-kaart, võtta naise arvuti (kuna endal ei ole kunagi läinud vaja isegi ID-kaardi lugeja tarkvara installida) ning tehes lõpuks peale kolme aastat pidulikult lahti ID-kaardi PIN koodide ümbrik, hakkasin siis entusiastlikult allkirjastamisega tegelema, et jälle põrgata mingite müstiliste veateadete otsa.

Kuna aimdus oli halb, siis kiire pilk ID-kaardi tarkvarasse kinnitas seda: sertifikaadid on tühistatud ning tuleks uus ID-kaart teha. Miks selline olukord üldse on tekkinud, jääb mulle muidugi antud hetkel müstikaks, kuna oma teada oli see esimene kord kui ma üldse üritasin antud ID-kaarti sihipäraselt kasutada, aga oletan, et põhjuseks võis olla see, et kuna ma neid kunagi ei aktiveerinud, siis ilmselgelt keegi kuskil neid arendades oli pannud linnukese ruutu "kui inimene x aja jooksul ei aktiveeri, siis ära lase seda üldse teha". Mina isiklikult muidugi antud tingimust ID-kaardi lepingut allkirjastades ei mäleta, aga see selleks. Kuna isiklikult tundub täiesti töökorras kaardi (kasutan seda tihti erinevates poodides kliendikaardina) väljavahetamine ogarusena, ei hakanud seda meeletu entusiasmiga tegema, eriti kuna antud allkirjastamisega annab veel oodata.

Kuniks mõned nädalad hiljem tuli järgnev põneva sisuga SMS:

Mis tähendas vaid seda, et kui ma soovin ikkagi jätkata Mobiili-ID kasutamist, siis peaks ikkagi selle ID-kaardi ära vahetama. Muidu oleks ju kõik korras, aga teatava elukogemuse jooksul olen saavutanud teatava paranoiataseme, et kui on tõenäosus, et miski ei tööta, siis ühel hetkel ta seda ka ei tee - ehk jättes oma digitaalse allkirjastamise ja isikutuvastamise ainult Smart-ID meelevalda, siis ühel hetkel võin olla olukorras, kus ei tööta üks, aga pole ei teist ega kolmandat varianti.

Lasin antud teemal lohiseda, kuniks sõbrannalt tuli vihje, et minu pääsetee võiks olla digitaalne ID-kaart ehk Digi-ID. Ehk siis sisuliselt ID-kaardi "sisu ainult" variant, koos väidetega, et selle taotlemine on lihtne. Kui järgmise päeval politsei lehelt seda võimalust uurima hakkasin, selgus üsna pea, et nii ideaalne see olukord nüüd just ka ei ole:

Ehk siis lisaks sellele, et antud nuditud versioon on kallim kui tava-ID, on selle menetlusaeg ka pikem + on vaja ära täita meeletult pikk ning klassikaliselt segane avaldus.

Nüüd ma siin olengi olukorras, kus mul oleks vaja:

  1. taodelda uus ID-kaart, et saaks allkirjastada aasta aruanne ja olemasolul mobiili-ID
  2. taodelda uus mobiili-ID, et saaks vajadusel allkirjastada ja autentida

Siinkohal tuleb muidugi juurde veel üks põnev püant: nimelt on mul plaan peatselt vahetada oma truu Pocophone F1 mobiiltelefon (mille ma muideks ostsin ainult selle tõttu, et iPhone ei pakkunud 2-SIMi võimalust nii, et eSIM saaks olla mobiili-ID) välja uue iPhone SE vastu (oma mobiilivahetushaigusest ja selle tulemustest kirjutan kunagi pikemalt), ning kui jätta kõrvale mobiili-ID, millest enam nagunii meeletult tolku pole, siis tuleks ikkagi uues telefonis teha Smart-ID, mis kahjuks töötab põhimõttel, et see on seotud konkreetse seadmega - vahetan seadme, pean tegema uue Smart-ID. Mida jällegi - üllatus-üllatus - saab aktiveerida ainult mobiili-ID või ID-kaardi abil.

Ehk siis jõuame kätte päris põneva stsenaariumini:

  1. Mobiili väljavahetamisel tuleb teha uus Smart-ID
  2. Uue Smart-ID aktiveerimiseks peab mul olema vähemalt mobiili-ID või ID-kaart
  3. ID-kaardi (või siis digi-ID) peaksin ma ikkagi ära tellima...

Ettevaatliku inimesena ma muidugi ei torma alati kohe kõige esimest iPhone'i nädalaid ette tellima, vaid loen läbi lehekülgede viisi arvustusi, et olla veendunud oma valiku õigsuses, siis hetkel on mul tärminina ees, et kas ma teen seda enne 12. maid (mis tähendab, et iPhone peaks olema mul selleks hetkeks füüsiliselt olemas) või siis ootan mõnusalt sellise kuu, et saada uus võimalus.

Kui lühidalt kokku võtta, siis ID-kaarti peaks taotlema hakkama, et saaks vähemalt aastaaruande allkirjastada...

TÄIENDUS: kui ID-kaarti või mobiili-ID'd ei ole ning sa oled juba kasutanud Smart-ID'd, saab selle ühest seadmest teise tõsta ka ainult passi abil: https://www.smart-id.com/help/faq/biometric-identification/biometric-identification-is-it-for-me/

Next Post